Galloway
Galloway är en av de äldsta och ursprungligaste raserna.
Den härstammar från distriktet Galloway i västra Skottland. Den vanligaste färgen är svart men det förekommer också vita, dun(ljusbeige) och röda, se även Belted Galloway. Rasen är naturligt hornlös och anlaget är dominant.
Rasen är känd för sin dubbla päls, med över och underull, som skyddar både mot köld och väta. Det är en lätt köttras, kompakt och med gott slaktutbyte (55%-60%). Galloway är en utmärkt landskapsvårdare som klarar sig på relativt magert bete. Djuren är härdiga och de är utmärkta mödrar. Kalvningarna är oftast helt utan komplikationer. Därför är Galloway eftertraktad speciellt som köttet är mört och saftigt.
Galloway finns i hela världen, se länkar. Under 1980-talet exporterades mer än 3500 djur från England till Tyskland och Holland. De används för att hålla nationalparker och andra allmänningar öppna. De är också utmärkta djur för deltidsbönder tack vare sin lättskötthet.
I dessa tider då medvetna konsumenter kräver smakrikt och naturligt producerat kött är Galloway ett gott alternativ särskilt som de också skapar öppna landskap